Website gemaakt door VP Design

Stichting Muurgedichten Nunspeet Niersenseweg 25 8076 PW Vierhouten Tel. 06 – 2504 2190

Eerdere berichten

Archief 2015

Gedichtendag 2016

De Vogel in mijn Borst

Een hommage aan Leo en Tineke Vroman

De Gedichtendag 2016 krijgt dit jaar in Nunspeet een  andere invulling dan in andere jaren. Dit jaar  is de avond helemaal gewijd aan de gedichten van één dichter: Leo Vroman. Het traditionele Open Podium vervalt en daarvoor in de plaats staat na afloop van de voorstelling in de foyer een microfoon klaar voor iedereen die een gedicht ten gehore wil brengen.

Onlangs, op 22 december 2015, overleed in haar woonplaats Fort Worth (VS) op 94-jarige leeftijd Georgine Sanders. Ze was beter bekend als Tineke Vroman, de muze van de dichter Leo Vroman, die op 22 februari 2014 is gestorven.

Na het overlijden van Leo Vroman in 2014 werd zanger Frans van Deursen  getroffen door dichtregels van Vroman. Hij hoorde muziek in de woorden van de dichter en vroeg een uitgelezen gezelschap muzikanten, namelijk Michiel Borstlap, Spinvis, Jeroen Zijlstra, Bertolf, Wouter Planteijdt (Sjako!), Bob Zimmerman, Henk Hofstede (Nits), Rutger Molenkamp, Theo Nijland, Paul de Munnik (Acda en De Munnik) en Daniël Lohues (Skik), dichtregels te transformeren tot liederen. Dat gebeurde en het resultaat was 'De Vogel in mijn Borst', een cd met een begeleidend boek met de teksten van de liederen, illustraties en foto's van Vroman.

Op donderdagavond 28 januari 2016 zingt Frans van Deursen, begeleid door een 4-koppige band, diverse diverse stukken van deze cd. De liederen worden afgewisseld door het lezen van gedichten van Vroman door Mirjam van Hengel, de biografe van Leo Vroman. De titel van haar biografie luidt: 'Hoe mooi alles. Leo en Tineke Vroman. Een liefde in oorlogstijd'. Frans van Deursen is van plan met dit programma het volgende seizoen in het hele land op te treden. Nunspeet heeft dus op  Gedichtendag 2016 de primeur!

Veluvine organiseert deze bijzondere gedichtenavond in nauwe samenwerking met de Stichting Muurgedichten Nunspeet, de Bibliotheek Noord-West Veluwe en Boekhandel Osinga.

Datum: donderdag 28 januari 2016
Tijdstip: 20.15 uur

Toegangsprijs inclusief drankje: € 15,- / Bibliotheekleden € 13,- / Donateurs en sponsors Stichting Muurgedichten Nunspeet € 12,50.

Er wordt op 28 januari een speciale literaire dagschotel geserveerd voor € 14,95.  

Kaartverkoop en reserveren dagschotel via www.veluvinenunspeet.nl of aan de kassa van Veluvine.

Gedichtenavond 2016 groot succes

Het programma van donderdag 28 januari 2016 was een groot succes. Het optreden van Frans van Deursen met op muziek gezette gedichten van Leo Vroman werd door het talrijke publiek zeer gewaardeerd. De drie musici leverden hieraan ook een grote bijdrage door hun gevarieerde spel . De toelichting door de biografe van Vroman, Mirjam van Hengel, zorgde voor een extra dimensie.

Na het optreden van Van Deursen verraste burgemeester Van Hemmen van Nunspeet de aanwezigen door de uitreiking van een lintje aan de voorzitter van onze stichting, Ben van Wendel de Joode, als blijk van waardering voor zijn bijdrage aan het culturele leven van Nunspeet.

In de foyer van Veluvine was vervolgens het traditionele 'Open Podium' waar meerdere poëzie-liefhebbers gebruik van maakten. Al met al was het een heel speciale avond.

GEDICHTENGIDSJE UITVERKOCHT

Het door de Stichting Muurgedichten Nunspeet uitgegeven gidsje 'Gedichten in Nunspeet; poëzie op muren, in velden en langs wegen' is uitverkocht. Het bestuur overweegt een tweede druk.

VERVANGING VERNIELD GEDICHT


Enige tijd geleden werd het gedicht 'Nieuwe schoenen' van Ted van Lieshout aan het pand Stationslaan 1 door vandalen vernield. Op dinsdag 30 augustus 2016 werd het gedicht opnieuw op dezelfde plek aangebracht.